Twierdzenie Talesa "... którego długość x wynosi:"

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
magnevox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 cze 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Twierdzenie Talesa "... którego długość x wynosi:"

Post autor: magnevox »

Hey. Mam ogromny problem z twierdzeniem Tales, a mianowicie mam zadanie
Dane są odcinki o długościach a,b oraz c. Skonstruuj odcinek, którego długość x wynosi:
\(\displaystyle{ x = \frac{4 \sqrt{10}bc }{ \sqrt{3}a }}\)

Wiem że ma być:
\(\displaystyle{ \frac{c}{x} = \frac{\sqrt{3}a}{4\sqrt{10}b}}\)
Ale co dalej

Prosiłbym o rozpisanie krok po kroku

PILNE! Jutro kartk :/
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Twierdzenie Talesa "... którego długość x wynosi:"

Post autor: TheBill »

\(\displaystyle{ x = \frac{4 \sqrt{10}bc }{ \sqrt{3}a }}\)
Przekształcając:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{10}c}{\sqrt{3}a} = \frac{x}{4b}}\)
wsk: \(\displaystyle{ \sqrt{10}c}\) to przeciwprostokątna trójkąta o przyprostokątnych \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ 3c}\)
magnevox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 cze 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Twierdzenie Talesa "... którego długość x wynosi:"

Post autor: magnevox »

Nic mi to nie mówi :/
Jak by nie było tych a b c to bym jeszcze jakoś zrobił ale to te litery mnie wybijają z rytmu
ODPOWIEDZ