Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: bliznieta07129 »

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm obracamy wokół podstawy. Jaką bryłę otrzymamy? Jakie powinny być długości boków trójkąta , aby objętość powstałej bryły była największa?
miodzio1988

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: miodzio1988 »

Wytnij sobie z papieru trójkąt i obracaj ten trójkąt bardzo szybko. Jaką bryłę widzisz?
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: bliznieta07129 »

walec.
miodzio1988

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: miodzio1988 »

bliznieta07129 pisze:walec.
Nie. Jeszcze szybciej kręć
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: bliznieta07129 »

szybciej się nie da nic więcej z tego nie widzę...
miodzio1988

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: miodzio1988 »

Jakie znasz inne bryły?
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: bliznieta07129 »

ojć nie walec przecież to jest stożek
miodzio1988

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: miodzio1988 »

Super. Jaki masz problem z dalszą częścią zadania?
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: bliznieta07129 »

dalej to jest moje ukochane zadanie optymalizacyjne, \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P _{p} \cdot h}\), tylko wypadałoby to uzależnić od jednej zmiennej...
miodzio1988

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: miodzio1988 »

No ok. Jaką z tych wartości znamy?
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: bliznieta07129 »

jeżeli oznaczę przez a-ramiona i b-podstawę, to wyznaczę że promień będzie równy r=8-a. i wysokość z tw. Pitagorasa ze zmienną a?
miodzio1988

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: miodzio1988 »

No spoko. Promień jest ok. Tak, wysokość z Pitagorasa
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Trójkąt równoramienny o obwodzie 16 cm

Post autor: bliznieta07129 »

tylko że \(\displaystyle{ h ^{2} =-3a ^{2} -192}\) i jak z tego wybrnąć?
ODPOWIEDZ