Witam
Więc mam problem. Jutro mam sprawdzian z obrotu, symetrii, wektory itp. Ale ja mam problem z obrotem. Mam takie zadanie:
1. Narysuj trójkąt równoboczny i zaznacz pkt. P poza tym trójkątem. Znajdż obraz trójkąta w obrocie wokół pkt. P o kąt 60°.
Prosiłbym o opisanie tego zadania w miare krok po kroku i jeżeli to było by możliwe to na dzisiaj z wiadomych względów
Pozdrawiam
[ Dodano: 4 Styczeń 2007, 18:58 ]
Czy naprawdę nikt nie jest wstanie mi pomóc ?
Obrót
- matekleliczek
- Użytkownik
- Posty: 252
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 17 razy
Obrót
rysujesz se trójką równo boczny i masz w nim kąt 60 stopni
potem w inym mmiejscu rysijesz se ten twój trójkąt(ABC) do przerobienia i zaznaczasz ten punkt P
każdy z punktów łaczysz z P czyli A z P , B z P, C z P
otrzymujesz trzynowe proste
i każdą z tych prostych obracasz o ten kąt 60 stopni lewo o trzymujesz kolejne nowe trzy proste i na odpowiednie proste ( te nowe) przenosisz punkty A,B,C zachowująć odległość |AP|=|A'P|,|BP|=|B'P|,|CP|=|C'P| łaczysz A',B',C' i masz
potem w inym mmiejscu rysijesz se ten twój trójkąt(ABC) do przerobienia i zaznaczasz ten punkt P
każdy z punktów łaczysz z P czyli A z P , B z P, C z P
otrzymujesz trzynowe proste
i każdą z tych prostych obracasz o ten kąt 60 stopni lewo o trzymujesz kolejne nowe trzy proste i na odpowiednie proste ( te nowe) przenosisz punkty A,B,C zachowująć odległość |AP|=|A'P|,|BP|=|B'P|,|CP|=|C'P| łaczysz A',B',C' i masz