1. W trójkącie prostokątnym ABC o przyprostokątnych |BC|= 8 cm i |AC|= 6 cm prowadzimy środkową BD, oblicz miary kątów DBC oraz ABD oraz pole i obwód trójkąta ABD.
2. W trapezie prostokątnym ABCD prowadzimy przekątną BD o długości . Kąt ADB = 75°, kąt ABC = 45°. Oblicz obwód i pole tego trapezu.
trójkąt i trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trójkąt i trapez
1.
\(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BD}\) - z Pitagorasa
\(\displaystyle{ \sphericalangle CDB}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle CAB}\) np z tangensa
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB=180^o- \sphericalangle CDB}\)
Pozostałe kąty z sumy kątów trójkąta
Pole i obwód ze wzorów.
2.
\(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BD}\) - z Pitagorasa
\(\displaystyle{ \sphericalangle CDB}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle CAB}\) np z tangensa
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB=180^o- \sphericalangle CDB}\)
Pozostałe kąty z sumy kątów trójkąta
Pole i obwód ze wzorów.
2.
?przekątną BD o długości