Podstawy trapezu ABCD mają długość 2 i 5 przekatne tego trapezu przecinają się w punkcie P a odcinek AP ma długość 3.
Jaką długośc ma przekątna AC tego trapezu?
Przekątne w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Przekątne w trapezie
Trójkąty ABP i CDP są podobne.
\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|CD|}=\frac{|AP|}{|PC|}\\\frac{5}{2}=\frac{3}{|PC|}\\|PC|=1,2\\|AC|=3+1,2=4,2}\)
\(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|CD|}=\frac{|AP|}{|PC|}\\\frac{5}{2}=\frac{3}{|PC|}\\|PC|=1,2\\|AC|=3+1,2=4,2}\)