zadanko z trapezem
- ADAM1234
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BBa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
zadanko z trapezem
Trapez ADCD ma podstawy o długościach |AB| = 12 cm i |CD| = 3 cm.
Na tym trapezie można opisać okrąg i można w niego wpisać okrąg.
Oblicz pole tego trapezu
NIe mam pomysłu na to zadanie proszę o wskazówki
Na tym trapezie można opisać okrąg i można w niego wpisać okrąg.
Oblicz pole tego trapezu
NIe mam pomysłu na to zadanie proszę o wskazówki
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
zadanko z trapezem
Skorzystaj z oraz z faktu iż suma kątów przeciwlgłych w tym trapezie jest równa (warunek ten spełnia trapez równoramienny) oraz suma boków przeciwległych jest również równa.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
zadanko z trapezem
więc ramię trapezu jest połową sumy podstaw. Jego wysokość - z pitagorasa.Lady Tilly pisze:suma kątów przeciwlgłych w tym trapezie jest równa (warunek ten spełnia trapez równoramienny) oraz suma boków przeciwległych jest również równa.
zadanko z trapezem
jezeli mozna na nim opisac okrąg to chyba* jest to trapez równo boczny
wiec jest taki wzór który dzieli podstawe na odcinki pomiedzy wysokoscia
�(a-b) i �(a+b)
moze to tobie cos da
uzyskasz z tego 2-wa odcinki, i wtedy podzieli to twój trapez na trójkąt prostokątny i trapez prostokątny moze cos z tego uda sie wykombinowac.
wiec jest taki wzór który dzieli podstawe na odcinki pomiedzy wysokoscia
�(a-b) i �(a+b)
moze to tobie cos da
uzyskasz z tego 2-wa odcinki, i wtedy podzieli to twój trapez na trójkąt prostokątny i trapez prostokątny moze cos z tego uda sie wykombinowac.
zadanko z trapezem
Jak to rozumieć? Suma boków przeciwległych jest równa sobie? Gdyby tak to wynikało by z tego że AB = DC a przecież tak nie jest.Lady Tilly pisze:oraz suma boków przeciwległych jest również równa.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
zadanko z trapezem
na pewno trzeba skorzystac z warunku wpisywalnosci okregu w czworokat
a, b ramiona
a+b=15
ii wiadomo ze przeciwglegle katy maja po 180 stopni ..
[ Dodano: 4 Styczeń 2007, 17:58 ]
mozesz to bardziej wytłumaczyc? bo ta wysokosc z tw. pitagorasai nie wychodzi ..Jak to jest niby mozliwe ? nie znamy długosci wysokosci i ramienia i sa dwie niewiadome. Wiec niby jak ty to chcesz liczyc z pitagorasa ?
spróbuj zrobic to z tw. cosinusow , ja kombinuje z tego jak cos wymysle to napisze
[ Dodano: 4 Styczeń 2007, 18:16 ]
oki juz wiem jak wyliczyc wysokosc rozwiazujesz taki układ równan
h^2+ (\(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\))^2=(15-a)^2
h^2+(\(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\))^2=a^2
a, b ramiona
a+b=15
ii wiadomo ze przeciwglegle katy maja po 180 stopni ..
[ Dodano: 4 Styczeń 2007, 17:58 ]
florek177 pisze:więc ramię trapezu jest połową sumy podstaw. Jego wysokość - z pitagorasa
mozesz to bardziej wytłumaczyc? bo ta wysokosc z tw. pitagorasai nie wychodzi ..Jak to jest niby mozliwe ? nie znamy długosci wysokosci i ramienia i sa dwie niewiadome. Wiec niby jak ty to chcesz liczyc z pitagorasa ?
spróbuj zrobic to z tw. cosinusow , ja kombinuje z tego jak cos wymysle to napisze
[ Dodano: 4 Styczeń 2007, 18:16 ]
oki juz wiem jak wyliczyc wysokosc rozwiazujesz taki układ równan
h^2+ (\(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\))^2=(15-a)^2
h^2+(\(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\))^2=a^2
- ADAM1234
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BBa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
zadanko z trapezem
ludzie! dzięki! jesteście tu świetni, wynik uzyskany dzięki WAM działa mi poprawnie
[ Dodano: 4 Styczeń 2007, 17:38 ]
poza tym natrafiłem na coś takiego: Jeżeli a+b = c+c to ten trapez można wpisać w okrąg
[ Dodano: 4 Styczeń 2007, 17:40 ]
a i b to tym razem podstawy
[ Dodano: 4 Styczeń 2007, 17:38 ]
poza tym natrafiłem na coś takiego: Jeżeli a+b = c+c to ten trapez można wpisać w okrąg
[ Dodano: 4 Styczeń 2007, 17:40 ]
a i b to tym razem podstawy
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
zadanko z trapezem
no bo sa 2 trójkaty prostokatne , w obydwóch przyprostokatna ma długosc \(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\)
nalezy oliczyc wysokosc , w jednym przeciwprostokatna ma długosc a a w drugim b , wiemy jednak ze a+b=15 z warunku wpisywalnosci okregu w czworakat , czyli b=15-a tak zrobiłam zeby miec dwie niewiadome no i z układu rownan wystarczy obliczyc
nalezy oliczyc wysokosc , w jednym przeciwprostokatna ma długosc a a w drugim b , wiemy jednak ze a+b=15 z warunku wpisywalnosci okregu w czworakat , czyli b=15-a tak zrobiłam zeby miec dwie niewiadome no i z układu rownan wystarczy obliczyc
zadanko z trapezem
byłyby bardzo fajnie gdybyś wykonała mi do tego jakiś roboczy rysunek Bo nie bardzo rozumiem tego:
na początku myślałem że a i b oznaczyłaś jako długości podstaw a nie przeciwprostokątne, no chyba że przeciwprostokątne mają taką samą miarę jak odpowiednie podstawy.w jednym przeciwprostokatna ma długosc a a w drugim b , wiemy jednak ze a+b=15
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
zadanko z trapezem
Ramiona trapezu mają po 4,5 cm. Odcinek między wysokością a końcem podstawy dolnej ma długość ( 12 - 3 ) / 2 i wspólnie z ramieniem tworzy trójkąt prostokątny - h = 6.