Witam .Przyznaje ,nie moge wpasc na sposob rozwiazania tych zadan.
1. a. Oblicz miare kata ABC jesli AB= 10 ,BC=6
b. Kat BAC =20 stopni, ,AC = 5 , BC = 4. Oblicz miare kata ABC
c. Kat ABC =120 stopni. AC=6,BC= 10 .Oblicz miare kata ABC
2. Oblicz dlugosc promienia okregu opisanego na trojkacie o bokach 5, 8, 10.
3. W okrag o promieniu 5 wpisano trojkat ,ktorego katy maja 20 stopni, 50 stopni, 110 stopni. Oblicz pole.
4. Dwa trojkaty sa podobne. Pierwszy ma boki : 8 i 3 ,oraz kat 115 stopni. Drugi ma bok 5 oraz kat 115 stopni .Oblicz bok x w drugim trojkacie ,oraz stosunek pol tych trojkatow
5. Sprawdz ,czy trojkat o bokach 7,,8, 10 jest ostrokatny.
Dziekuje ,
Zwaizki miedzy bokami i katami
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
Zwaizki miedzy bokami i katami
ad. 1 Twierdzenie cosinusów:
\(\displaystyle{ c^{2} = a^{2} + b^{2} - 2ab * cos \sphericalangle (a,b)}\)
Przekształć go i wyjdzie:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{a^{2} + b^{2} - c^{2}}{2ab}}\)
Oblicz sobie cosinus i zobacz jaki to kąt.
Kolejne zadania Twierdzenie sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin \alpha } = \frac{b}{sin \alpha } = \frac{c}{sin \alpha } = 2R
a-bok
\alpha - kąt naprzeciwko danego boku.}\)
\(\displaystyle{ c^{2} = a^{2} + b^{2} - 2ab * cos \sphericalangle (a,b)}\)
Przekształć go i wyjdzie:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{a^{2} + b^{2} - c^{2}}{2ab}}\)
Oblicz sobie cosinus i zobacz jaki to kąt.
Kolejne zadania Twierdzenie sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin \alpha } = \frac{b}{sin \alpha } = \frac{c}{sin \alpha } = 2R
a-bok
\alpha - kąt naprzeciwko danego boku.}\)
Ostatnio zmieniony 7 maja 2011, o 13:34 przez kal0, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zwaizki miedzy bokami i katami
Brak danych.kal0 pisze:ad. 1 Twierdzenie cosinusów:
\(\displaystyle{ c^{2} = a^{2} + b^{2} - 2ab * cos \sphericalangle (a,b)}\)
Przekształć go i wyjdzie:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{a^{2} + b^{2} - c^{2}}{2ab}}\)
Oblicz sobie cosinus i zobacz jaki to kąt.