Dwustosunek czterech punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 27 mar 2011, o 23:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Dwustosunek czterech punktów
Liczbę \(\displaystyle{ \frac {|AC|}{|BC|}:\frac {|AD|}{|BD|}}\) nazywamy dwustosunkiem punktów \(\displaystyle{ A, B, C, D}\). Wykaż, że dwustosunek czterech punktów jest niezmiennikiem inwersji.
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Dwustosunek czterech punktów
wskazówka: przy inwersji względem okręgu o środku O i promieniu R zachodzi (\(\displaystyle{ X', Y'}\) oznaczają obrazy punktów \(\displaystyle{ X,Y}\)):
\(\displaystyle{ X'Y' = \frac{XY \cdot R^2}{OX \cdot OY}}\)
\(\displaystyle{ X'Y' = \frac{XY \cdot R^2}{OX \cdot OY}}\)