Obliczanie pola trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 21 kwie 2011, o 08:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdansk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
Obliczanie pola trapezu.
Oblicz pole trapezu o podstawach długości \(\displaystyle{ 16}\) i \(\displaystyle{ 4}\) oraz ramionach długości \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 11}\). Miałem podobne zad. na kole ale mnie nie było na ostatniej lekcji. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 21 kwie 2011, o 08:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdansk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
Obliczanie pola trapezu.
No tak tylko że dostaniemy chyba 2 niewiadome a do pola jest potrzebna tylko wysokość.
\(\displaystyle{ h^{2}+x^{2}=7^{2} \\
h^{2}=49-x^{2} \\
h= \sqrt{49-x^{2}} \\
h=7-x}\)
\(\displaystyle{ h^{2}=11^{2}-(12-x)^{2} \\
h^{2}=121-(144-24x+x^{2} \\
h^{2}=121-144+24x-x^{2}}\)
Coś chyba źle wychodzi....
\(\displaystyle{ h^{2}+x^{2}=7^{2} \\
h^{2}=49-x^{2} \\
h= \sqrt{49-x^{2}} \\
h=7-x}\)
\(\displaystyle{ h^{2}=11^{2}-(12-x)^{2} \\
h^{2}=121-(144-24x+x^{2} \\
h^{2}=121-144+24x-x^{2}}\)
Coś chyba źle wychodzi....
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Obliczanie pola trapezu.
\(\displaystyle{ h= \sqrt{49-x^{2}} \neq 7-x}\)
z pierwszego:
\(\displaystyle{ h^2 =49-x^2}\)
z drugiego:
\(\displaystyle{ h^2 = 11^2 -(12-x)^2}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 49-x^2 = 11^2 -(12-x)^2}\)
z pierwszego:
\(\displaystyle{ h^2 =49-x^2}\)
z drugiego:
\(\displaystyle{ h^2 = 11^2 -(12-x)^2}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 49-x^2 = 11^2 -(12-x)^2}\)