Witam!!!
Mam trudności z kilkoma zadaniami. Jeśli to nie problem, proszę o pomoc.
Zad.1
Oblicz długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną w trójkącie prostokątnym o przyprostokatnych długości 16 cm i 12 cm.
Zad.2
Pole pierścienia zawartego między okręgiem wpisanym w kwadrat i okręgiem opisanym na tym kwadracie jest równe 20,25Π. Oblicz długość boku tego kwadratu.
Zad.3
Oblicz pole figury ograniczonej prostymi: y=2x+4, y=-2, y=-3x+7 oraz y=4.
Zad.4
Oblicz miarę kąta ostrego rombu o boku długości 10 i dłuzszej przekątnej długości 10√3.
Zad.5
W prostokącie o obwodzie 50cm dwusieczna jednego z katów dzieli obwód tego prostokata na dwie części różniące się o 10cm. Oblicz pole tego prostokąta.
kilka zadań (geometria, wielokąty, okrąg)
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
kilka zadań (geometria, wielokąty, okrąg)
3. rysujac wykres zauwazymy, ze jest to trapez o podstawach 1 i 6 i wysokosci 6, wiec pole wynosi 21
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
kilka zadań (geometria, wielokąty, okrąg)
AD.1 Z tw. Pitagorasa obliczasz długość przeciwprostokątnej.
Ze wzoru na pole trójkąta prostokątnego (połowa iloczynu przyprostokątnych) obliczasz pole.
Masz dane: pole i długość przeciwprostokątnej, więc korzystając z podstawowego wzoru na pole możesz obliczyć wysokość trójkąta, opadającą na tą przeciwprostokątną.
[ Dodano: 3 Styczeń 2007, 20:17 ]
Ad. 2. Jest wzór na pole takiego pierścienia: \(\displaystyle{ \frac{1}{4}*a^{2}}\), gdzie a to długość boku trójkąta. Spróbuj go wyprowadzić, może Ci się przydać na przyszłość.
Ale możesz skorzystać z tego wzoru w wyliczeniach.
Ewentualnie możesz oznaczyć dł. boku przez a, wtedy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\) to jest promień okręgu wpisanego. \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d}\) to promień okręgu opisanego, gdzie d=dł. przekątnej (znasz wzór na dł. przekątnej kwadratu? Jeśli nie, to wylicz z Pitagorasa).
Pole koła opisanego - pole koła wpisanego=20,25Π.
Ze wzoru na pole trójkąta prostokątnego (połowa iloczynu przyprostokątnych) obliczasz pole.
Masz dane: pole i długość przeciwprostokątnej, więc korzystając z podstawowego wzoru na pole możesz obliczyć wysokość trójkąta, opadającą na tą przeciwprostokątną.
[ Dodano: 3 Styczeń 2007, 20:17 ]
Ad. 2. Jest wzór na pole takiego pierścienia: \(\displaystyle{ \frac{1}{4}*a^{2}}\), gdzie a to długość boku trójkąta. Spróbuj go wyprowadzić, może Ci się przydać na przyszłość.
Ale możesz skorzystać z tego wzoru w wyliczeniach.
Ewentualnie możesz oznaczyć dł. boku przez a, wtedy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\) to jest promień okręgu wpisanego. \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d}\) to promień okręgu opisanego, gdzie d=dł. przekątnej (znasz wzór na dł. przekątnej kwadratu? Jeśli nie, to wylicz z Pitagorasa).
Pole koła opisanego - pole koła wpisanego=20,25Π.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2007, o 21:08 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
kilka zadań (geometria, wielokąty, okrąg)
4)
Przekątna jest zarazem dwusieczną kąta ostrego. Niech kąt ostry będzie \(\displaystyle{ \alpha}\) więc \(\displaystyle{ cos\frac{\alpha}{2}=\frac{5\sqrt{3}}{10}}\)
Przekątna jest zarazem dwusieczną kąta ostrego. Niech kąt ostry będzie \(\displaystyle{ \alpha}\) więc \(\displaystyle{ cos\frac{\alpha}{2}=\frac{5\sqrt{3}}{10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
kilka zadań (geometria, wielokąty, okrąg)
AD.4 Zrób rysunek. Wiesz, że dł boku wynosi 10. Dł. połowy dłuższej przekątnej wynosi \(\displaystyle{ 5*\sqrt{3}}\) (bo to połowa całej przekątnej). Otrzymujesz dł. dwóch boków, z których można wywnioskować, że jest to pewien szczególny trójkąt (czy wiesz jaki?). No i z tego wynikają kąty.
[ Dodano: 3 Styczeń 2007, 20:34 ]
AD.5 Oznacz boki prostokąta jako a i 25-a (bo połowa obwodu wynosi 25) (załóżmy, że a
[ Dodano: 3 Styczeń 2007, 20:34 ]
AD.5 Oznacz boki prostokąta jako a i 25-a (bo połowa obwodu wynosi 25) (załóżmy, że a