Miary kątów w równoległoboku
- Oryginal
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 kwie 2011, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 3 razy
Miary kątów w równoległoboku
Witam, mam problem z zadaniem... z zadaniem pierwszym o miarach kątów równoległoboku, nie wiem jak to obliczyć. Proszę o pomoc. (Daję link do zadania)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Miary kątów w równoległoboku
Zauważ, że z pola na równoległobok możesz obliczyć wysokość. Opuść wysokość i zauważ, że masz tam trójkąt prostokątny, brakuje Ci długości drugiej przyprostokątnej, ale nie musisz jej obliczać.. Co do kątów to może funkcje trygonometryczne?
- Oryginal
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 kwie 2011, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 3 razy
Miary kątów w równoległoboku
wysokość będzie równa 3 z tego co obliczyłem, a z trygonometrii, czyli jak? ponieważ mi wyszły błędne wyniki niż te co są w odpowiedziach.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Miary kątów w równoległoboku
Źle wysokość obliczyłeś, jest niepełna, oblicz dokładnie. Co do kąta pierwszego ostrego to np. z sinusa.
- Oryginal
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 kwie 2011, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 3 razy
Miary kątów w równoległoboku
P= a^{2}
P= 1/2*d^{2}
P=3^{2}
P=9
9=a^{2}
a= 9 pod pierwiastkiem czyli a=3
nie tak?
P= 1/2*d^{2}
P=3^{2}
P=9
9=a^{2}
a= 9 pod pierwiastkiem czyli a=3
nie tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
- Oryginal
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 kwie 2011, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 3 razy
Miary kątów w równoległoboku
obliczylem a, robiąc kwadrat z koncowki rownolegloboku, to nie tak mialem boliczyc h? uhh to juz sam nie wiem jak z rownolegloboku obliczyc... [P=a*h na rownoleglobok]
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Miary kątów w równoległoboku
To zły sposób, tak nie można!obliczylem a, robiąc kwadrat z koncowki rownolegloboku
\(\displaystyle{ P=ah=45 \sqrt{3}}\)
Masz długość podstawy, więc:
\(\displaystyle{ 15h=45 \sqrt{3}}\)
Stąd
\(\displaystyle{ h=3 \sqrt{3}}\)
Teraz oblicz z sinusa kąt ostry lub zauważ, że masz tam trójkąt o katach 30, 60, 90 stopni.
- Oryginal
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 kwie 2011, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 3 razy
Miary kątów w równoległoboku
ok, zauważyłem i dodałem do siebie kąty i wyszło dobrze ;] (bo nie wiem jak z sinusa obliczyć...)
dziękuję.
dziękuję.