kąty w prostokącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
makemehot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 maja 2011, o 23:32
Płeć: Kobieta

kąty w prostokącie

Post autor: makemehot »

Punkt E leży na boku BC prostokąta ABCD, E \(\displaystyle{ \neq}\) B i E \(\displaystyle{ \neq}\) C .
Wykaż, że \(\displaystyle{ \sphericalangle}\) BAE + \(\displaystyle{ \sphericalangle}\) EDC = \(\displaystyle{ \sphericalangle}\) AED
Oto link do obrazka :


Jakie jest tutaj potrzebne twierdzenie?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

kąty w prostokącie

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \sphericalangle BAE=\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle EDC =\beta}\)

Policz kąty wewnętrzene trójkąta AED (te przy wierzchołku A i D)
Potem kąt AED z sumy kątów trójkąta
ODPOWIEDZ