Witam. Prosze o pomoc z zadaniem - myślę że główny problem rozwikłałam, ale coś chyba pomieszałam z liczeniem, dlatego proszę o pomoc od samego początku.
Obwód rombu jest równny 12 cm, a suma długości jego przekątnych 8cm. Oblicz pole rombu.
Pole rombu z obwodu i przekątnych
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Pole rombu z obwodu i przekątnych
Pitagoras \(\displaystyle{ a^2+b^2=3^2}\)
Suma ich długości \(\displaystyle{ 2a+2b=8}\) (pamiętaj aby chcieć z tego od razu wyznaczyć pole,a nie przekątne).
Suma ich długości \(\displaystyle{ 2a+2b=8}\) (pamiętaj aby chcieć z tego od razu wyznaczyć pole,a nie przekątne).
Pole rombu z obwodu i przekątnych
Ok dzięki, tak robiłam tylko wyznaczałam po kolei przekątne i wychodziły dziwne delty i pierwiastki. Dzięki;p