cięciwy w okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

cięciwy w okręgu

Post autor: pacia1620 »

z punkty \(\displaystyle{ P}\) leżącego na zewnątrz okręgu poprowadzono dwie sieczne \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\). Długość cięciwy zawartej w siecznej \(\displaystyle{ k}\) jest równa \(\displaystyle{ 34\ cm}\), zaś długość odcinka zewnętrznego zawartego w siecznej \(\displaystyle{ k}\) jest równa \(\displaystyle{ 6\ cm}\) wiedząc, że długość cięciwy zawartej w siecznej \(\displaystyle{ l}\) jest o \(\displaystyle{ 38\ cm}\) większa od długości jej odcinka zewnętrznego, oblicz długość tej cięciwy.
czy tu należy skorzystać z twierdzenie Talesa?
Ostatnio zmieniony 1 maja 2011, o 13:18 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

cięciwy w okręgu

Post autor: aniu_ta »

nie. z twierdzenia o siecznych okręgu.
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

cięciwy w okręgu

Post autor: pacia1620 »

a możesz mi pow jak to będzie ?
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

cięciwy w okręgu

Post autor: aniu_ta »



\(\displaystyle{ \left| PA\right| \cdot \left| PB\right| =\left| PC\right| \cdot \left| PD\right|}\)

z tego twierdzenia skorzystaj.
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

cięciwy w okręgu

Post autor: pacia1620 »

dziekuje:)
ODPOWIEDZ