W trapezie prostokątnym o polu 24cm� i kącie ostrym 45° dłuższa przekątna tworzy z podstawami kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), taki że \(\displaystyle{ tg = \frac{1}{2}}\)
[ Dodano: 3 Styczeń 2007, 19:17 ]
Wie ktoś jak to obliczyć?
obliczyc obwód. dane:pole i stosunek długości boków
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
obliczyc obwód. dane:pole i stosunek długości boków
a,b - podstawy ; h,c - ramiona
\(\displaystyle{ \frac{h}{a} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{a - b} = tg\frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}( a + b ) h = 24}\)
\(\displaystyle{ \frac{a - b }{c} = cos(\frac{\pi}{4})}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{a} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{a - b} = tg\frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}( a + b ) h = 24}\)
\(\displaystyle{ \frac{a - b }{c} = cos(\frac{\pi}{4})}\)
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
obliczyc obwód. dane:pole i stosunek długości boków
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}\frac{2a+b}{2}\cdot b\\ tg\alpha = \frac{b}{a+b} \\ tg\alpha = \frac{1}{2}\end{array}}\)