obwód i pole rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lena01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 28 kwie 2011, o 21:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin

obwód i pole rombu

Post autor: lena01 »

pole rombu ABCD jest równe 20 cm kwadratowych. wiedzac ze A=(1,1) C= (3,5).obli cz obwód rombu
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

obwód i pole rombu

Post autor: piasek101 »

Masz długość |AC| , z pola dostaniesz |BD|, z Pitagorasa bok.
escony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 21 kwie 2011, o 08:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

obwód i pole rombu

Post autor: escony »

Długość \(\displaystyle{ |AC|}\) policzysz ze wzoru (o ile się nie mylę): \(\displaystyle{ \sqrt{(x_{b}-x_{a})^{2}+(y_{b}-y_{a})^{2}}}\). Następnie skorzystaj ze wzoru na pole rombu: \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot d_{1} \cdot d_{2}}\). W ten sposób wyliczasz drugą przekątną. A potem Pitagoras dla 1 boku..(dostaniesz bok \(\displaystyle{ a \Rightarrow Ob=4a}\)
ODPOWIEDZ