trapez + pole + obwod

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wisni4k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 kwie 2011, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

trapez + pole + obwod

Post autor: wisni4k »

Kąty przy ramionach trapezu tworzą kąty 45 stopni a wysokość + dolna podstawa = 16.
Oblicz pole i obwód trapezu.

Nie mam już zielonego pojęcia jak to zadanie obliczyć Proszę o pomoc !

Z góry dziękuje !
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, o 20:34 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trapez + pole + obwod

Post autor: anna_ »

Może podaj dokładną treść, bo z tego co tu napisałeś to nie da się podać jednoznacznej odpowiedzi.

Przykładowo
\(\displaystyle{ a=14}\)
\(\displaystyle{ h=2}\)
wtedy \(\displaystyle{ b=10}\) i \(\displaystyle{ P=28}\)


\(\displaystyle{ a=12}\)
\(\displaystyle{ h=4}\)
wtedy \(\displaystyle{ b=4}\) i \(\displaystyle{ P=32}\)

Chyba, że trzeba to od czegoś uzależnić.
Masz do tego odpowiedź?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trapez + pole + obwod

Post autor: piasek101 »

Prawdopodobnie ma rysunek.
wisni4k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 kwie 2011, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

trapez + pole + obwod

Post autor: wisni4k »

To zadanie miałem na kartkówce, i na drugi dzień pytaliśmy się nauczyciela jak to rozwiązać, i niestety zapomniał podać nam wszystkich danych i zadania nie dało się rozwiązać tak wiec sorry

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ