miara kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 8 razy
miara kąta
Wyznacz miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\):
\(\displaystyle{ \sqrt{3}\sin \alpha =\cos \alpha +1}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \sqrt{3}\sin \alpha =\cos \alpha +1}\)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2011, o 16:03 przez v_vizis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
miara kąta
no to dokładając do tego jedynkę trygonometryczną mamy do rozwiązania zwykły układ równań
(lub mozna kosinus przenieść na lewo i zwinąć lewą stronę ze wzoru na kosinus sumy (lub sinus różnicy) ale chyba łatwiej z tą jedynką jednak...)
(lub mozna kosinus przenieść na lewo i zwinąć lewą stronę ze wzoru na kosinus sumy (lub sinus różnicy) ale chyba łatwiej z tą jedynką jednak...)
-
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 96 razy
- Pomógł: 8 razy
miara kąta
Po podniesieniu do kwadratu, jeśli przeniosę \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha}\) na lewą stronę nie otrzymam jedynki trygonometrycznej, a zapisując 1 za pomocą sin, cos niczego nie mogę zwinąć. Jeśli możecie to rozpiszcie proszę to równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
miara kąta
FACE PALM!v_vizis pisze:Po podniesieniu do kwadratu, jeśli przeniosę \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha}\) na lewą stronę nie otrzymam jedynki trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \sqrt{3}\sin \alpha =\cos \alpha +1}\)
\(\displaystyle{ 3\sin^2 \alpha = \cos^2 \alpha + 2 \cos \alpha + 1}\)
Teraz jedynka trygonometryczna: \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha = 1}\), czyli:
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha = - \cos^2 \alpha + 1}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ 3(- \cos^2 \alpha + 1) = \cos^2 \alpha + 2 \cos \alpha + 1}\)
\(\displaystyle{ -3 \cos^2 \alpha + 3 = \cos^2 \alpha + 2 \cos \alpha + 1}\)
\(\displaystyle{ 4 \cos^2 \alpha +2 \cos \alpha -2 =0}\)
\(\displaystyle{ 2 \cos^2 \alpha + \cos \alpha -1 =0}\)
Teraz metoda podstawiania i równanie kwadratowe, pamiętaj o założeniach
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
miara kąta
kamil13151, a możemy sobie tak bezkarnie podnosić stronami do kwadratu? oczywiście, że nie.
Spospób na zadanie został podany w moim drugim poście
Spospób na zadanie został podany w moim drugim poście
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
miara kąta
W tym przypadku nie moge sie dopatrzyc dlaczego nie mozemy podniesc do kwadratu.tometomek91 pisze:kamil13151, a możemy sobie tak bezkarnie podnosić stronami do kwadratu? oczywiście, że nie.
Spospób na zadanie został podany w moim drugim poście
Dlaczego ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
miara kąta
Nie mamy pewności, że obie strony równania są nieujemne. Chcąc rozwiązać równanie \(\displaystyle{ 2x=3}\) w liczbach rzeczywistcyh, podnosząc do kwadratu, otrzymalibyśmy, że jednym z rozwiązań jest \(\displaystyle{ -\frac{3}{2}}\)!zidan3 pisze: W tym przypadku nie moge sie dopatrzyc dlaczego nie mozemy podniesc do kwadratu.
Dlaczego ?
Przy pewnych założeniach, możnabyłoby rozwiązać zadanie w ten sposób.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, o 10:20 przez tometomek91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
miara kąta
Obydwie strony równania nieujemne, czyli:
\(\displaystyle{ cos \alpha +1 \ge 0}\) co jest spełnione dla każdego \(\displaystyle{ \alpha}\)
i
\(\displaystyle{ \sqrt{3}sin \alpha \ge 0}\)
co jest znów spełnione dla \(\displaystyle{ \alpha \in \left( 2k\pi; (2k+1)\pi \right)=A}\) i \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\).
Podnosząc teraz do kwadratu znajdziemy jedynie wszystkie \(\displaystyle{ \alpha}\), które należą do przedziału A.
Należy teraz rozpatrzeć alfy należące do \(\displaystyle{ \mathbb{R} -A}\). W jaki sposób? na razie nie mam pomysłu...
Najlepszym rozwiązaniem dla tego zadania jest mimo wszystko:
\(\displaystyle{ cos \alpha +1 \ge 0}\) co jest spełnione dla każdego \(\displaystyle{ \alpha}\)
i
\(\displaystyle{ \sqrt{3}sin \alpha \ge 0}\)
co jest znów spełnione dla \(\displaystyle{ \alpha \in \left( 2k\pi; (2k+1)\pi \right)=A}\) i \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\).
Podnosząc teraz do kwadratu znajdziemy jedynie wszystkie \(\displaystyle{ \alpha}\), które należą do przedziału A.
Należy teraz rozpatrzeć alfy należące do \(\displaystyle{ \mathbb{R} -A}\). W jaki sposób? na razie nie mam pomysłu...
Najlepszym rozwiązaniem dla tego zadania jest mimo wszystko:
tometomek91 pisze:no to dokładając do tego jedynkę trygonometryczną mamy do rozwiązania zwykły układ równań
(lub mozna kosinus przenieść na lewo i zwinąć lewą stronę ze wzoru na kosinus sumy (lub sinus różnicy) ale chyba łatwiej z tą jedynką jednak...)