W trójkącie prostokątnym stosunek różnicy kwadratów długości przyprostokątnych do kwadratu długości przeciwprostokątnej jest równy \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\). Wyznacz miary kątów ostrych tego trójkąta.
Wydukałem:
\(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2 \wedge \frac{a^2-b^2}{c^2}=\frac{\sqrt{3}}{2} \Rightarrow \frac{a^2-b^2}{a^2+b^2}=\frac{\sqrt{3}}{2} \\ \\ a^2-b^2=\frac{\sqrt{3}}{2}(a^2+b^2}) \\ \\ a^2(1-\frac{\sqrt{3}}{2})-b^2(1+\frac{\sqrt{3}}{2})=0}\)
Gdyby nie ten plus w drugim nawiasie...
Trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Trójkąt prostokątny
Wpadł mi do głowy pomysł, ale nie wiem czy będzie dobry.
\(\displaystyle{ \frac{a^2-b^2}{c^2}= \frac{a^2}{c^2} - \frac{b^2}{c^2}}\)
Teraz funkcje trygonometryczne:
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{c^2} - \frac{b^2}{c^2}=\sin^2 \alpha -\cos^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha -\cos^2 \alpha =\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Teraz zastosować jedynkę trygonometryczną?
\(\displaystyle{ \frac{a^2-b^2}{c^2}= \frac{a^2}{c^2} - \frac{b^2}{c^2}}\)
Teraz funkcje trygonometryczne:
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{c^2} - \frac{b^2}{c^2}=\sin^2 \alpha -\cos^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha -\cos^2 \alpha =\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Teraz zastosować jedynkę trygonometryczną?
- rafaluk
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Trójkąt prostokątny
\(\displaystyle{ \sin ^2 \alpha -(1-\sin ^2 \alpha)=2\sin ^2 \alpha -1 \\ \\ 2\sin ^2 \alpha=\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{2}{2} \\ \\ \sin ^2 \alpha = \frac{\sqrt{3}+2}{4}}\)
:/
A może tak:
\(\displaystyle{ -(\cos ^2 \alpha -\sin ^2 \alpha )=- \cos(2\alpha ) =\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Oo, teraz chyba wyjdzie...
\(\displaystyle{ 2\alpha=x \\ \\ -\cos(2\alpha)=-\cos x=\cos (180^o -x)=\frac{\sqrt{3}}{2} \\ \\ 180^o -x=30^o \Rightarrow x=150^o \Rightarrow \alpha=75^o \wedge \beta=15^o}\)
I tak też wychodzi
Dankeee!
:/
A może tak:
\(\displaystyle{ -(\cos ^2 \alpha -\sin ^2 \alpha )=- \cos(2\alpha ) =\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Oo, teraz chyba wyjdzie...
\(\displaystyle{ 2\alpha=x \\ \\ -\cos(2\alpha)=-\cos x=\cos (180^o -x)=\frac{\sqrt{3}}{2} \\ \\ 180^o -x=30^o \Rightarrow x=150^o \Rightarrow \alpha=75^o \wedge \beta=15^o}\)
I tak też wychodzi
Dankeee!