Romb wpisany w równoległobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Pawell682
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świebodzice
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Romb wpisany w równoległobok

Post autor: Pawell682 »

W równoległobok o przekątnych długości 20 cm i 12 cm wpisano romb (tzn. każdy wierzchołek rombu należy do innego boku równoległoboku) w taki sposób, że boki rombu są równoległe do przekątnych równoległoboku. Oblicz długość boku rombu.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Romb wpisany w równoległobok

Post autor: anna_ »

AU
AU
dda137f8cf6eda20m.png (9.76 KiB) Przejrzano 196 razy
[/url]

\(\displaystyle{ |JE|=|OK|=|LF|=x}\)
Kąty oznaczone \(\displaystyle{ \alpha}\) są równe jako wierzchołkowe
Kąty oznaczone \(\displaystyle{ \beta}\) są równe, bo są naprzemianległe
stąd
\(\displaystyle{ |LF|=|HJ|=|MO|=|GL|=x}\)
Ponieważ, przekątne rombu dzielą go na cztery trójkąty prostokątne przystające, więc wszystkie odcinki zaznaczone kolorem czerwonym będą sobie równe i równe \(\displaystyle{ x}\)
Z podobieństwa trójkątów AEH i ABD
\(\displaystyle{ \frac{2x}{10-x}=\frac{12}{10}}\)
\(\displaystyle{ 2x=7,5}\)
ODPOWIEDZ