Oblicz miary kątów trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 28 lis 2010, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 10 razy
Oblicz miary kątów trójkąta.
W trójkącie ABC miara kąta BAC jest o 20% więkasza od miary kąta ABC i trzy razy mniejsza niż miara kąta ACB. Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Oblicz miary kątów trójkąta.
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ABC| =x}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle BAC| =1,2x}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ACB| =1,2x \cdot 3=3,6x}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ABC|+|\sphericalangle BAC|+|\sphericalangle ACB|=180^{\circ }}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle BAC| =1,2x}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ACB| =1,2x \cdot 3=3,6x}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ABC|+|\sphericalangle BAC|+|\sphericalangle ACB|=180^{\circ }}\)