Najmniejsza wartość sumy długości boków trójkąta.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Fengson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 4 lis 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Najmniejsza wartość sumy długości boków trójkąta.

Post autor: Fengson »

Dane jest pole \(\displaystyle{ S=3}\) i kąt \(\displaystyle{ \alpha = 30^{ \circ}}\) trójkąta ABC.
Oblicz najmniejszą wartość sumy długości dwóch boków przyległych do kąta \(\displaystyle{ \alpha}\).

Korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ S = \frac{1}{2}ab\sin\alpha}\) gdzie a,b to boki przyległe do kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wyznaczyłem długość jednego boku za pomocą drugiego : \(\displaystyle{ c= \frac{12}{b}}\). Jakieś sugestie co dalej? Nie mogę ruszyć.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, o 19:56 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol sinusa to \sin
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Najmniejsza wartość sumy długości boków trójkąta.

Post autor: norwimaj »

Fengson pisze: \(\displaystyle{ c= \frac{12}{b}}\).
Nie miało być \(\displaystyle{ a= \frac{12}{b}}\)?
Fengson pisze:Jakieś sugestie co dalej? Nie mogę ruszyć.
Chcesz zminimalizować wartość \(\displaystyle{ b+\frac{12}{b}}\) dla \(\displaystyle{ b>0}\). W tym celu możesz albo sprawdzić, dla jakich \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ b+\frac{12}{b}=m}\) ma rozwiązanie (\(\displaystyle{ b}\) jest zmienną w tym równaniu), albo skorzystać z nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczną.
Fengson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 4 lis 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Najmniejsza wartość sumy długości boków trójkąta.

Post autor: Fengson »

\(\displaystyle{ f(b) = b^{2} - mb + 12}\)
Przyrównuję i wychodzi mi :
\(\displaystyle{ \Delta = m^{2} - 48}\)

Jeżeli przyrównam deltę do zera i uwzględnię założenie m>0 wychodzi wynik, ale czemu mam dać deltę równą zero...?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Najmniejsza wartość sumy długości boków trójkąta.

Post autor: norwimaj »

Konkretnie masz sprawdzić, dla jakich \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ b+\frac{12}{b}=m}\) ma pierwiastek dodatni. To jest równoważne temu, że \(\displaystyle{ m>0}\) i \(\displaystyle{ \Delta\ge0}\). Czyli \(\displaystyle{ m\ge4\sqrt{3}}\). Teraz Ci przypomnę, co liczyłeś. \(\displaystyle{ m}\) to suma długości boków przyległych do kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Jeszcze spójrz, co masz w zadaniu policzyć, i wszystko będzie jasne.
Fengson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 4 lis 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Najmniejsza wartość sumy długości boków trójkąta.

Post autor: Fengson »

Wszystko rozumiem. Wielkie dzięki!
ODPOWIEDZ