witam,
mam problem z zadaniem ;/ :
[twierdzenie talesa]
w odległości 6m stoi uczeń o wzroście 1,5. Drzewo, o wysokości 4,5m jest oddalone od budynku o 18m. Oblicz wysokość budynku, którego krawędź widzi uczeń znad wierzchołka drzewa
twierdzenie talesa
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
twierdzenie talesa
Dokładnie to korzystasz tu z podobieństwa figur czyli:
\(\displaystyle{ \frac{4,5}{6}=\frac{x}{18}}\)
\(\displaystyle{ x=13,5}\)
\(\displaystyle{ \frac{4,5}{6}=\frac{x}{18}}\)
\(\displaystyle{ x=13,5}\)