wektory i punk przeciecia przekatnych trapezu
- rachu_ciachu
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 21:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bstok
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
wektory i punk przeciecia przekatnych trapezu
Punkt P jest punktem wspólnym przekątnych trapezu \(\displaystyle{ ABCD}\) w którym \(\displaystyle{ AB||CD}\) oraz \(\displaystyle{ D=(10,-9), \vec{AB}=[12,21], \vec{CB}=[0,13], \vec{CP}=[-3,-2]}\). Oblicz współrzędny pozostałych wierzchołków trapezu \(\displaystyle{ ABCD}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
wektory i punk przeciecia przekatnych trapezu
Możesz najpierw policzyć wektory \(\displaystyle{ \overrightarrow{BP}}\) oraz \(\displaystyle{ \overrightarrow{PA}}\).
Z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ \Delta ABP\sim \Delta CDP}\) i z tego że \(\displaystyle{ P}\) leży na odcinku \(\displaystyle{ BD}\) wiemy, że
\(\displaystyle{ \overrightarrow{PD}=\frac{|CP|}{|PA|}\;\overrightarrow{BP}}\).
Mając policzony wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{PD}}\) możesz łatwo wyznaczyć wszystkie punkty.
Z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ \Delta ABP\sim \Delta CDP}\) i z tego że \(\displaystyle{ P}\) leży na odcinku \(\displaystyle{ BD}\) wiemy, że
\(\displaystyle{ \overrightarrow{PD}=\frac{|CP|}{|PA|}\;\overrightarrow{BP}}\).
Mając policzony wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{PD}}\) możesz łatwo wyznaczyć wszystkie punkty.