wykaż, że. Kąty w okręgu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

wykaż, że. Kąty w okręgu.

Post autor: Harahido »

Witam,
Nie potrafię udowodnić pewnego związku między kątami

Polecenie:
Wykaż, że dla kątów : \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) (rysunek obok) zachodzi związek:
\(\displaystyle{ \sin \gamma=\cos( \beta - \alpha )}\)
Rysunek:

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/scl/


Wiem, że przy beta będzie 90 stopni, ale jak to wszystko złożyć w jedno to nie mam pojęcia.

Proszę o pomoc:)
michary91

wykaż, że. Kąty w okręgu.

Post autor: michary91 »

[edit]
nie zauważyłem słowa "przy" (post do skasowania)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, o 13:05 przez michary91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

wykaż, że. Kąty w okręgu.

Post autor: Harahido »

chodziło mi przy \(\displaystyle{ \beta}\) , czyli beta i trochę jeszcze z tamtego trójkąta.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

wykaż, że. Kąty w okręgu.

Post autor: norwimaj »

Łatwo można pokazać, że \(\displaystyle{ \gamma-\beta+\alpha=90^\circ}\), co rozwiązuje problem.
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

wykaż, że. Kąty w okręgu.

Post autor: Harahido »

możesz rozwinąć to co napisałeś ?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

wykaż, że. Kąty w okręgu.

Post autor: norwimaj »

Kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) składa się z dwóch mniejszych kątów. Jeden z nich ma miarę \(\displaystyle{ \beta}\), bo jest oparty na tym samym łuku co \(\displaystyle{ \beta}\). Drugi oznaczmy sobie przez \(\displaystyle{ \delta}\). Mamy więc \(\displaystyle{ \gamma=\beta+\delta}\). Dalej już widać?
ODPOWIEDZ