Najkrótsza przekątna

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Qiuuuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

Najkrótsza przekątna

Post autor: Qiuuuu »

obwód prostokąta ma długość 40, wyznacz długości boków tak aby prostokąt miał najkrotsza przekątną.

Wydaje mi się ze to będzie kwadrat z bokami po 10, ale jak to udowodnic?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Najkrótsza przekątna

Post autor: Vax »

Udowodnimy, że wśród prostokątów o danym obwodzie najkrótszą przekątną ma prostokąt o równych bokach, czyli kwadrat, mamy dany obwód L:

\(\displaystyle{ L = 2a+2b \Rightarrow b = \frac{L}{2}-a}\)

\(\displaystyle{ d = \sqrt{a^2+b^2} = \sqrt{a^2+\frac{L^2}{4}-La+a^2} = \sqrt{2a^2+\frac{L^2}{4}-La}}\)

Zdefiniujemy to jako funkcję z niewiadomą a, liczymy miejsce zerowe pochodnej, tym samym będzie to wartość a, dla którego dana funkcja, czyli nasza przekątna przyjmuje najmniejszą wartość, czyli jest najkrótsza:

\(\displaystyle{ f'(a) = \frac{4a-L}{\sqrt{L^2-4aL+8a^2}}}\)

\(\displaystyle{ f'(a)=0 \Leftrightarrow a = \frac{L}{4}}\)

Ale wtedy \(\displaystyle{ b = \frac{2L}{4}-\frac{L}{4} = \frac{L}{4} = a}\)

Czyli prostokąt ma równe boki, więc jest kwadratem, czyli przekątna prostokąta jest najkrótsza, jak prostokąt ten jest kwadratem

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ