Jaki warunek musi spełniać
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Jaki warunek musi spełniać
Sprawadź jaki warunek musi spelniac liczba naturalna n, aby istniał trojkat o bokach 2n+7, n+2, 4n-1
proszę o pomysły:)
2 krótsze boki muszą byc większe od najdłuższego .(?)
na pewno N większe od 0 i jest dodatnie, ale co dalej?
proszę o pomysły:)
2 krótsze boki muszą byc większe od najdłuższego .(?)
na pewno N większe od 0 i jest dodatnie, ale co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Jaki warunek musi spełniać
Tak, jest to warunek do istnienia trójkąta.
Zauważ również, że każdy bok ma być większy od zera, stąd również \(\displaystyle{ n > \frac{1}{4}}\).
Zauważ również, że każdy bok ma być większy od zera, stąd również \(\displaystyle{ n > \frac{1}{4}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Jaki warunek musi spełniać
pierwsze mi wyszło
\(\displaystyle{ 10>n}\)
ale dalej mi totalnie nie wychodzi, n jest ujemne co nie moze byc.
\(\displaystyle{ 10>n}\)
ale dalej mi totalnie nie wychodzi, n jest ujemne co nie moze byc.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Jaki warunek musi spełniać
Qiuuuu, ujemne to nie znaczy źle.
Pierwsze dobrze, czyli \(\displaystyle{ n < 10}\).
Drugie \(\displaystyle{ n > - \frac{4}{7}}\)
Trzecie \(\displaystyle{ n >2}\)
Stąd: \(\displaystyle{ n \in (2;10)}\).
Pierwsze dobrze, czyli \(\displaystyle{ n < 10}\).
Drugie \(\displaystyle{ n > - \frac{4}{7}}\)
Trzecie \(\displaystyle{ n >2}\)
Stąd: \(\displaystyle{ n \in (2;10)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Jaki warunek musi spełniać
\(\displaystyle{ b+c>a}\)
\(\displaystyle{ n+2 + 4n-1>2n+7}\)
\(\displaystyle{ 5n+1>2n+7}\)
\(\displaystyle{ 3n>6}\)
\(\displaystyle{ n>2}\)
\(\displaystyle{ 2n+7 + 4n-1>n+2}\)
\(\displaystyle{ 6n+6>n+2}\)
\(\displaystyle{ 5n>-4}\)
\(\displaystyle{ n> \frac{-4}{5}}\)
a nie tak?:)
dziekuje:)
\(\displaystyle{ n+2 + 4n-1>2n+7}\)
\(\displaystyle{ 5n+1>2n+7}\)
\(\displaystyle{ 3n>6}\)
\(\displaystyle{ n>2}\)
\(\displaystyle{ 2n+7 + 4n-1>n+2}\)
\(\displaystyle{ 6n+6>n+2}\)
\(\displaystyle{ 5n>-4}\)
\(\displaystyle{ n> \frac{-4}{5}}\)
a nie tak?:)
dziekuje:)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy