na okręgu opisano

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Qiuuuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

na okręgu opisano

Post autor: Qiuuuu »

Na okręgu o promieniu r opisano trapez o polu P. Oblicz obwód trapezu. bardzo prosze szybką pomoc! najlepiej z rysunkiem!
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

na okręgu opisano

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ a,b}\) - podstawy
\(\displaystyle{ c,d}\) - ramiona
licz z:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}r(a+b+c+d)}\)
\(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

na okręgu opisano

Post autor: aniu_ta »

Rysunek zrób sam, chyba umiesz narysować trapez na okręgu.

Napisz sobie wzór na pole trapezu. Zauważ, że wysokość \(\displaystyle{ h=2r}\), gdzie \(\displaystyle{ r}\) to promień okręgu. Podstaw to do wzoru na pole.

Po przekształceniu widać, że \(\displaystyle{ (a+b)= \frac{P}{r}}\)

Skorzystaj z tego, że:
Czworokąt wypukły można opisać na okręgu wtedy i tylko wtedy, gdy sumy długości przeciwległych boków są równe.
Czyli suma długości ramion jest równa sumie długości podstaw.
ODPOWIEDZ