Pole trójkąta prostokątnego jest równa \(\displaystyle{ 18 \sqrt{3}}\), a jeden z kątów 60. Oblicz długości boków.
Prosze o kompletne rozwiązanie ponieważ mam z tym mały problem.
Ople trójkąta prostokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Ople trójkąta prostokątnego
znam, ale to trzeba podstawić do wzoru ale cos mi nie wychodzi, wyszło mi iż boki to 3,6 i\(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\) ale nie wiem czy właśnie tak, prosilbym o rozwiązanie
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Ople trójkąta prostokątnego
źle masz... pole trójkąta to: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} a h}\)
a u ciebie: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} 3 \cdot 3\sqrt{3} \neq 18 \sqrt{3}}\)
a u ciebie: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} 3 \cdot 3\sqrt{3} \neq 18 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Ople trójkąta prostokątnego
właśnie i dlatego nie wiem jak to zrobić. moze jakieś rozwiązanie , to zadanie na wczoraj.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Ople trójkąta prostokątnego
korzystając z tych zależności masz:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a \cdot a \sqrt{3} =18\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^2 =36}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\) to bok trójkąta naprzeciwko kąta o mierze 30 stopni
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a \cdot a \sqrt{3} =18\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^2 =36}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\) to bok trójkąta naprzeciwko kąta o mierze 30 stopni