Trapez i rownoleglobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Matematyk1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 22 wrz 2009, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Trapez i rownoleglobok

Post autor: Matematyk1000 »

1.Pole trapezu prostokatnego opisanego na okregu o promieniu 4 wynosi 72 Oblicz dlugosci rownoleglych bokow tego trapezu
2.Oblicz pole rownolegloboku o bokach 3 i 5 oraz kacie miedzy przekatnymi 60.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez i rownoleglobok

Post autor: anna_ »

Podpowiedź:
1.
\(\displaystyle{ a,b}\) - podstawy
\(\displaystyle{ h=2r=8}\) - wysokość
\(\displaystyle{ c}\) - ramię

\(\displaystyle{ a+b=c+h}\)
pole + Pitagoras
ODPOWIEDZ