Twierdzenie talesa, środkowa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Thunderbird
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barlinek
Podziękował: 3 razy

Twierdzenie talesa, środkowa

Post autor: Thunderbird »

W trójkącie ABC poprowadzono środkową AD. Wykaż, że wierzchołki B i C są równo oddalone od prostej AD.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Twierdzenie talesa, środkowa

Post autor: Vax »

Niech P będzie rzutem punktu B na środkową AD, a Q rzutem punktu C na daną środkową, zauważ, że \(\displaystyle{ \sphericalangle BPD = \sphericalangle CQD \wedge \sphericalangle PDB = \sphericalangle QDC \wedge |BD|=|DC|}\) czyli trójkąt \(\displaystyle{ BPD}\) przystaje do trójkąta \(\displaystyle{ QDC}\) skąd wynika, że \(\displaystyle{ |BP| = |QC|}\) cnd.

Pozdrawiam.
Thunderbird
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barlinek
Podziękował: 3 razy

Twierdzenie talesa, środkowa

Post autor: Thunderbird »

Czym jest rzut punktu na prostą?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Twierdzenie talesa, środkowa

Post autor: Vax »

Jeżeli P jest rzutem punktu B na prostą AD to \(\displaystyle{ |PB|}\) jest odległością między punktem B a tą prostą Po prostu pod kątem prostym prowadzimy odcinek z B na prostą AD.

Pozdrawiam.
Thunderbird
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barlinek
Podziękował: 3 razy

Twierdzenie talesa, środkowa

Post autor: Thunderbird »

Dziękuję bardzo i pozdrawiam
ODPOWIEDZ