Witam.
1.Oblicz obwód prostokąta, którego przekątna "\(\displaystyle{ d}\)" tworzy z krótszym bokiem kąt "\(\displaystyle{ \alpha}\) " jeśli :
\(\displaystyle{ d=15}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 76^{\circ}}\)
2.W równoległoboku o bokach długości \(\displaystyle{ 10 cm}\) i \(\displaystyle{ 30 cm}\) krótsza przekątna tworzy z jednym bokiem kąt \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\). Oblicz miary kątów równoległoboku.
Obliczenie obwodu prostokąta i miary boków równoległoboku.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 mar 2011, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- louvre
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 20:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żory
- Pomógł: 1 raz
Obliczenie obwodu prostokąta i miary boków równoległoboku.
1. Przekątna dzieli prostokąt na dwa trójkąty prostokątne. Jej długość to 15cm. Kąt przy krótszej przyprostokątnej to \(\displaystyle{ \alpha=76^{\circ}}\)
Z wartości funkcji trygonometrycznych możemy obliczyć pozostałe dł. boków:
\(\displaystyle{ sin76^{\circ}= \frac{x}{15}}\) -> dłuższy bok
\(\displaystyle{ cos76^{\circ}= \frac{x}{15}}\) -> krótszy bok
Teraz tylko sprawdzić wartości kątów w tablicach matematycznych i podstawić. Powodzenia. : )
2. Oznaczmy kąty przylegające do prostych jako \(\displaystyle{ \alpha}\).. Ich miarę możemy wliczyć z wartości funkcji trygonometrycznych:
sin\(\displaystyle{ alpha[ ex] = 10:30 ≈ 0,33
\(\displaystyle{ \alpha[\tex]=19^{\circ}}\)
czyli kąty rozwarte mają po:\(\displaystyle{ 90^{\circ} + 19^{\circ} = 109^{\circ}}\)
kąty ostre po:\(\displaystyle{ 180^{\circ} − 109^{\circ} = 71^{\circ}}\)}\)
Z wartości funkcji trygonometrycznych możemy obliczyć pozostałe dł. boków:
\(\displaystyle{ sin76^{\circ}= \frac{x}{15}}\) -> dłuższy bok
\(\displaystyle{ cos76^{\circ}= \frac{x}{15}}\) -> krótszy bok
Teraz tylko sprawdzić wartości kątów w tablicach matematycznych i podstawić. Powodzenia. : )
2. Oznaczmy kąty przylegające do prostych jako \(\displaystyle{ \alpha}\).. Ich miarę możemy wliczyć z wartości funkcji trygonometrycznych:
sin\(\displaystyle{ alpha[ ex] = 10:30 ≈ 0,33
\(\displaystyle{ \alpha[\tex]=19^{\circ}}\)
czyli kąty rozwarte mają po:\(\displaystyle{ 90^{\circ} + 19^{\circ} = 109^{\circ}}\)
kąty ostre po:\(\displaystyle{ 180^{\circ} − 109^{\circ} = 71^{\circ}}\)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 mar 2011, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
Obliczenie obwodu prostokąta i miary boków równoległoboku.
Hmm w pierwszy w takim razie obwód wynosi 128,8 ? Bo już sam nie wiem ..
Wyszło mi tak
\(\displaystyle{ b \approx 14}\)
\(\displaystyle{ a \approx 3,6}\)
I później wziąłem \(\displaystyle{ OBW=2a+2b}\)
Drugiego zadania nie kumam ..
Wyszło mi tak
\(\displaystyle{ b \approx 14}\)
\(\displaystyle{ a \approx 3,6}\)
I później wziąłem \(\displaystyle{ OBW=2a+2b}\)
Drugiego zadania nie kumam ..