Witam. Mam pewien problem. Treść zadania "Oblicz długości pozostałych boków trójkąta ABC oraz promień okręgu opisanego na tym trójkącie, jeśli:
a) a=6, \(\displaystyle{ \alpha =40}\) stopni, ale nie wiem jak zrobić znaczek stopni. \(\displaystyle{ \beta =55}\) także stopni.
A więc:
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin \alpha }= \frac{b}{sin \beta } = \frac{c}{sin \gamma} =2R}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin \alpha }=2R}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{0,64}=2R => 2R=9,375 => R=4,6875}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{0,64}*0,82=b => b=7,69}\)
Lecz jak obliczyć ten nieszczęsny bok c? : / Może mi ktoś to wytłumaczyć?
@edit
Jestem głupi ; / 180-(40+55)=85
\(\displaystyle{ \frac{c}{sin \gamma }=2R => \frac{c}{1}=2*4,6875 => c=9,375}\)
Twierdzenie sinusów - jak wyznaczyć c.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 12 lis 2009, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 62 razy
Twierdzenie sinusów - jak wyznaczyć c.
alfgordon pisze:suma kątów w trójkącie wynosi: \(\displaystyle{ 180^{\circ }}\)
więc kąt masz , promień też..
Dziękuję, niestety wpadłem na to dopiero po, ehhhh, dłuższej chwili ;/ A to takie proste.