a wiec witam.
mam takie zadanie z emam trójkąt o bokach 20, 16, 18
i licze cosinus alfa i wychodzi mi =5/16
teraz jaki wzór stosuje sie na sinus alfa?? by go bliczyc i wiem ze wyjdzie pierwiastek z 231 nad 16.
to tylko czesc zadania ale bez niej nie moge sie ruszyc dalej. A musze wiedziec jak sie wyliczas sinus z cosinusaL:D
Cosinus na sinus
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Cosinus na sinus
\(\displaystyle{ \sin{x} = \sqrt{1-\cos^2{x}}}\)
Z tego co wyliczyłeś to:
\(\displaystyle{ \cos{x} = \frac{5}{16}\\
\sin{x} = \sqrt{1-(\frac{5}{16})^2} = \frac{1}{16}\sqrt{16^2-25} = \frac{1}{16}\sqrt{231}}\)
Z tego co wyliczyłeś to:
\(\displaystyle{ \cos{x} = \frac{5}{16}\\
\sin{x} = \sqrt{1-(\frac{5}{16})^2} = \frac{1}{16}\sqrt{16^2-25} = \frac{1}{16}\sqrt{231}}\)