Stosunek obwodów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Qiuuuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

Stosunek obwodów

Post autor: Qiuuuu »

I ostatnie zadanko na dzisiaj.

Suma obwodów prostokąta o stosunku boków 1:3 i prostokata o stosunku boków 1:2 jest równa 24. oblicz długość boków prostokąta tak aby suma ich pól była najmniejsza.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek obwodów

Post autor: anna_ »

podpowiedź:
\(\displaystyle{ x,3x}\) - boki I prostokąta
\(\displaystyle{ y,2y}\) - boki II prostokąta
Qiuuuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

Stosunek obwodów

Post autor: Qiuuuu »

Tak, tak mój głupi błąd, banalne zadanie

po prostu oznaczam boki x,3x,3x,x , sumuje i mam 8x=24:) podobnie w drugim:)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek obwodów

Post autor: anna_ »

Suma pól=\(\displaystyle{ x \cdot 3x+y \cdot 2y=3x^2+2y^2}\)

Sumujesz \(\displaystyle{ 2(x+3x)+2(y+2y)=24}\)
Wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\) lub \(\displaystyle{ y}\)
I szukasz minimum sumy pól tych prostokątów
ODPOWIEDZ