Czworokąt wpisany

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Qiuuuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

Czworokąt wpisany

Post autor: Qiuuuu »

Dany jest czworokąt wpisany w okrąg o kolejnych bokach długosciAB=6 BC=8 CD=5 . Oblicz pole tego czworokąta jesli wiesz ze przekątna AC jest srednica okregu. Wyznacz miarę kąta DCA
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Czworokąt wpisany

Post autor: piasek101 »

Czworokąt składa się z dwóch trójkątów prostokątnych.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Czworokąt wpisany

Post autor: loitzl9006 »

Zauważ, że kąty \(\displaystyle{ \sphericalangle ADC}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle ABC}\) to kąty wpisane, oparte na średnicy okręgu, a z tego wynika, że są to kąty proste.

Potraktuj więc czworokąt jako dwa trójkąty prostokątne (jak wcześniej napisał piasek101). Długość przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ AC}\) wyliczysz z twierdzenia Pitagorasa, rozważając trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\).

Można też rozwiązać to zadanie, wykorzystując np. twierdzenie sinusów...
Qiuuuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 11 razy

Czworokąt wpisany

Post autor: Qiuuuu »

Dziekuje:)
ODPOWIEDZ