Ramie trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Ramie trapezu
Ramię trapezu równoramiennego jest nachylone do dłuższej podstawy pod kątem 60 , ramię ma długośc 6, a dolna podstawa 13, oblicz pole trapezu,
a więc zadanie wydaje się banalne, lecz nie, ponieważ wychodzą mi 2 różne wysokości, z pitagorasa oraz z trójkąta 30,60,90 i nie wiem która wysokość jest dobra, moze ktoś podać sposób jak to zrobić krok po kroku?
a więc zadanie wydaje się banalne, lecz nie, ponieważ wychodzą mi 2 różne wysokości, z pitagorasa oraz z trójkąta 30,60,90 i nie wiem która wysokość jest dobra, moze ktoś podać sposób jak to zrobić krok po kroku?
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Ramie trapezu
Co u Ciebie oznacza "dolna" podstawa? Dłuższą czy krótszą z podstaw trapezu?
Znając długość ramienia trapezu, z definicji kosinusa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym wyznacz długość każdego z odcinków będących połową różnicy podstaw trapezu. Stąd i z twierdzenia Pitagorasa otrzymasz wysokość trapezu. Pozostaje Ci wtedy wyznaczyć długości podstaw trapezu.
Znając długość ramienia trapezu, z definicji kosinusa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym wyznacz długość każdego z odcinków będących połową różnicy podstaw trapezu. Stąd i z twierdzenia Pitagorasa otrzymasz wysokość trapezu. Pozostaje Ci wtedy wyznaczyć długości podstaw trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Ramie trapezu
Są ta zadania od nauczyciela, takie mam zapisane polecenie a niestety w poniedziałek mam sprawdzian, dolna wydaje mi się ze dłuższa.
Bez cosinusów prosze, są to zadania na poziomie 1 liceum.
na początek rysuje sobie taki trapezik ABCD, i wpisuje kąty, 60,120,120,60
Rysuje przekątną z wierzchołka B do D i powstaje mi trojkąt równoramienny który ma 2 ramiona równe a jedno z nich jest ramieniem trapezu, czyli górna podstawa ma również 6cm, więc obliczam sobie "boki dolnej podstawy"
\(\displaystyle{ 13-6 : 2 = 3,5}\) a więc dolna podstawa dzieli się na 3,5 6 i 3,5 cm. i po prawej i lewej stronie zostają mi trójkąty 30,60,90 więc jest to trojkąt szczegolny i wychodzi mi z tego iż wysokośc wynosi \(\displaystyle{ 3,5 \sqrt{3}}\) i nie wiem czy tak ma być? ponieważ wtedy mi sie nie zgadza bo przeciw prostokątna to 2a, czyli ramie trapezu powinno mieć 7 a ma 3.
Bez cosinusów prosze, są to zadania na poziomie 1 liceum.
na początek rysuje sobie taki trapezik ABCD, i wpisuje kąty, 60,120,120,60
Rysuje przekątną z wierzchołka B do D i powstaje mi trojkąt równoramienny który ma 2 ramiona równe a jedno z nich jest ramieniem trapezu, czyli górna podstawa ma również 6cm, więc obliczam sobie "boki dolnej podstawy"
\(\displaystyle{ 13-6 : 2 = 3,5}\) a więc dolna podstawa dzieli się na 3,5 6 i 3,5 cm. i po prawej i lewej stronie zostają mi trójkąty 30,60,90 więc jest to trojkąt szczegolny i wychodzi mi z tego iż wysokośc wynosi \(\displaystyle{ 3,5 \sqrt{3}}\) i nie wiem czy tak ma być? ponieważ wtedy mi sie nie zgadza bo przeciw prostokątna to 2a, czyli ramie trapezu powinno mieć 7 a ma 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ramie trapezu
Ramię masz podane; kąt przy nim też. Poprowadź wysokość z wierzchołka kąta rozwartego i masz trójkąt prostokątny.
Tak jak poprzednik uważam, że pojęcie ,,górna, dolna" nie jest geometryczne.
Tak jak poprzednik uważam, że pojęcie ,,górna, dolna" nie jest geometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Ramie trapezu
No tak , mam i co dalej mam z tym zrobić? co mam z tego wyliczyć? nie mam pojęcia, mozna prosic o rysunek?
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Ramie trapezu
czyli dostaj ramie ktore ma 6 z tresci zadania i najdluzsze (dolna podstawa) czyli mam policzyć drugą przyprostokątną ale co ona mi da? przecież musze mieć wysokość czyż nie? a to jest tylko przekątna .
Możesz mi pokazać na rysunku?
Uploaded with
Możesz mi pokazać na rysunku?
Uploaded with
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ramie trapezu
Chodziło mi o żółty trójkąt :
[edit] A skąd wiesz, że krótsze ramię (edit- nie ramię a podstawa) ma 6 ?
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2011, o 21:09 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Ramie trapezu
No tak, jesli 60stopni przy podstawie to po obu stronach, a u gory po 120stopni.
czyli zgadza się z moim rysunkiem, czyż nie? czyli górna ma 6 ale następnie nie zgadza się trojkąt szczególny...
czyli zgadza się z moim rysunkiem, czyż nie? czyli górna ma 6 ale następnie nie zgadza się trojkąt szczególny...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ramie trapezu
Najpierw wyznacz boki żółtego i tu podaj. O krótszej podstawie nie możesz nic wiedzieć na podstawie kątów.Qiuuuu pisze:No tak, jesli 60stopni przy podstawie to po obu stronach, a u gory po 120stopni.
czyli zgadza się z moim rysunkiem, czyż nie? czyli górna ma 6 ale następnie nie zgadza się trojkąt szczególny...
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 mar 2011, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
Ramie trapezu
ahh, czyli dolna cała podstawa ma 19 a górna 13 , tak?:)
Można to tak zrobić?:)
i wysokość \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)
Można to tak zrobić?:)
i wysokość \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)