Oblicz pole trapezu
Oblicz pole trapezu
W trapezie o podstawie \(\displaystyle{ 10 cm}\) i \(\displaystyle{ 6 cm}\) kąty między przekątnymi a podstawą mają \(\displaystyle{ 45 ^{\circ}}\) i \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\). Oblicz pole tego trapezu.
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2011, o 21:48 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Oblicz pole trapezu
Jak przesuniesz jedną z tych przekątnych o \(\displaystyle{ 6cm}\) w bok, to otrzymasz trójkąt o podstawie \(\displaystyle{ 16cm}\) i kątach przy podstawie \(\displaystyle{ 45^\circ}\) i \(\displaystyle{ 60^\circ}\). Możesz w tym trójkącie obliczyć wysokość i to będzie wysokość trapezu.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Oblicz pole trapezu
norwimaj, sprytne
Alternatywne rozwiązanie:
1. Zauważ, że trójkąty ABE oraz CDE są podobne (dlaczego?). Podobne w jakiej skali?
2. Z podobieństwa mogę sobie oznaczyć długości fragmentów wysokości trapezu \(\displaystyle{ 6x}\) oraz \(\displaystyle{ 10x}\).
3. Trójkąt AFE jest prostokątny i równoramienny więc \(\displaystyle{ |AF|=|FE|=10x}\)
4. Skoro \(\displaystyle{ |AF|=10x}\) to \(\displaystyle{ |FB|=10-10x}\)
5. Zaś w trójkącie FBE tangens... dalej już wiadomo Cała wysokość to \(\displaystyle{ 16x}\).
Alternatywne rozwiązanie:
1. Zauważ, że trójkąty ABE oraz CDE są podobne (dlaczego?). Podobne w jakiej skali?
2. Z podobieństwa mogę sobie oznaczyć długości fragmentów wysokości trapezu \(\displaystyle{ 6x}\) oraz \(\displaystyle{ 10x}\).
3. Trójkąt AFE jest prostokątny i równoramienny więc \(\displaystyle{ |AF|=|FE|=10x}\)
4. Skoro \(\displaystyle{ |AF|=10x}\) to \(\displaystyle{ |FB|=10-10x}\)
5. Zaś w trójkącie FBE tangens... dalej już wiadomo Cała wysokość to \(\displaystyle{ 16x}\).