Proszę pomóc mi rozwiązać to zadanie:
Oblicz pole trapezu o podstawach 3 i 6 i długości przekątnych 7 i 8.
Trapez - pole trapezu
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Trapez - pole trapezu
Niech |AB|=6 oraz |CD|=3, poprowadźmy wysokości CC' i DD' na podstawę AB, czyli \(\displaystyle{ h=|CC'|=|DD'|}\). Przyjmijmy, że \(\displaystyle{ |AD'|=x}\) wtedy \(\displaystyle{ |C'B|=3-x}\), stąd z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ (3+x)^2+h^2=7^2}\) oraz \(\displaystyle{ (6-x)^2+h^2=8^2}\), dalej z górki:)
\(\displaystyle{ (3+x)^2+h^2=7^2}\) oraz \(\displaystyle{ (6-x)^2+h^2=8^2}\), dalej z górki:)
Trapez - pole trapezu
wysokość trapezu
-- 8 kwi 2011, o 15:11 --
dodam ze wynik to \(\displaystyle{ 12 \sqrt{5}}\)-- 8 kwi 2011, o 16:58 --pomoże ktos ? nie moge dojsc do rozwiązania
-- 8 kwi 2011, o 15:11 --
dodam ze wynik to \(\displaystyle{ 12 \sqrt{5}}\)-- 8 kwi 2011, o 16:58 --pomoże ktos ? nie moge dojsc do rozwiązania