Oblicz długość promienia

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
asw1701
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 maja 2010, o 11:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Oblicz długość promienia

Post autor: asw1701 »

Trapez równoramienny o długości 13 cm i obwodzie równym 48 cm jest opisany na okręgu. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trapez i długość promienia okręgu opisanego na tym trapezie.

Obliczyłam długość ramion - 12 cm. Promień okręgu wpisanego to będzie połowa długości wysokości trapezu. Wysokość tę poprowadziłam z wierzchołka kąta rozwartego i wiem, że trzeba ją jakoś powiązać z długością podstaw ( AB + CD = 24). I w tym momencie zacina mi się zadanie... Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Oblicz długość promienia

Post autor: alfgordon »

a co to jest ta długość : \(\displaystyle{ 13}\)?

dolna podstawa?
asw1701
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 maja 2010, o 11:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Oblicz długość promienia

Post autor: asw1701 »

13 to długość przekątnej
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Oblicz długość promienia

Post autor: alfgordon »

więc z równania:
\(\displaystyle{ a+b=24}\)
wyliczam górną podstawę:
\(\displaystyle{ b=24-a}\)

i teraz narysuj wysokość i oblicz długości odcinków na jakie podzieliła ta wysokość dolną podstawę i skorzystaj z tw. Pitagorasa
ODPOWIEDZ