kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
duch200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 14 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: duch200 »

Pisze taki jeden program zwiazany z grafika, ale juz nie bardzo pamietam jak sie wyznaczalo taka jedna rzecz - moze pomozecie


Uploaded with

Otóż mam okrąg, znam jego promień, kąt między promieniem a osią X (może przyjmować wartości od +0 do +360 stopni), punkt przeciecia promienia z okregiem.

I teraz jak wyznaczyc kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznosci promienia z okregiem, na rysunku chodzi o kat zawarty miedzy tymi czerwonymi prostymi, na oko jego wartosc powinna byc cos miedzy +45 stopni a -45 stopni, ale jak to sie wyznacza ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: anna_ »

Ale ta górna ukośna linia nie jest styczną. Jak ją wyznaczyłeś?
duch200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 14 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: duch200 »

Źle napisałem, chodziło mi o to, że ona przechodzi przez punkt okręgu wyznaczony przez odcinek (będący promieniem) styczny z okręgiem i nachylony do osi X pod kątem z przedziału między +0 stopni a + 360 stopni.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: anna_ »

Według mnie jest za mało danych. W sumie masz tylko promień okręgu i jego kąt nachylenia do osi OX.
Przez ten punkt, o którym piszesz można poprowadzić nieskończenie wiele takich odcinków.
duch200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 14 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: duch200 »

Znowu niedoprecyzowalem Ten dolny czerwony odcinek ma np. dlugosc = np. 50, czyli jego wspolrzedna x poczatkowa = -50, a koncowa = 0 - czyli mozna teraz poprowadzic tylko jeden gorny czerwony odcinek.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: anna_ »

Znasz współrzędne tego punktu leżacego na okręgu?
duch200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 14 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: duch200 »

Znam. Niech bedzie to np. punkt (20, 30) - czy jakis inny.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: anna_ »

Ok.
W takima razie jak zrzutujesz ten punkt na oś OX będziesz miał trójkąt prostokątny o znanych przyprostokątnych.
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{igrekowa \ wspolrzedna \ punktu}{dlugosc \ poziomego \ odcinka \ + \ iksowa\ \ wspolrzedna \ punktu}}\)
duch200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 14 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: duch200 »

Ok, ale jak z tego otrzymać wartość kąta w stopniach ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: anna_ »

Nie znam się na programowaniu, pewnie jest potrzebny jakiś dodatkowy program do odczytywania wartości tangensów kąta.
duch200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 14 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: duch200 »

Są funkcje sinus, arcus sinus, cosinus, itd. gdzie po podaniu kąta otrzymuje się wynik, odwrotnej operacji niestety nie ma. Nie wiem czy mi sie cos dobrze kojarzy, ale czy kata nie wyznaczalo sie jakos z arcusa cosinusa..... ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: anna_ »

Tutaj byłby arcus tangens.
W sumie można wyznaczyć sinus lub cosinus tego kąta, ale jeżeli nie masz możliwości odczytania kąta z arcusa to i tak się to na nic nie przyda.
duch200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 14 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: duch200 »

Czyli jesli x to wartosc otrzymana z Twego wzoru to kat miedzy czerwonymi odcinkami bedzie miec wartosc:

arcus tangens(x) / PI * 180 ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: anna_ »

Jęsli to mialo tak wyglądać:
\(\displaystyle{ \frac{arctg(x)}{\pi} \cdot 180}\)
to się zgadza
duch200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 14 razy

kat miedzy osia x a prosta przechodzaca przez punkt stycznos

Post autor: duch200 »

no i super - dzieki
ODPOWIEDZ