W trape. o polu .. i ramionach dł .. .. Przeką. tworzą 4 tr.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wioselko92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 30 lis 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

W trape. o polu .. i ramionach dł .. .. Przeką. tworzą 4 tr.

Post autor: wioselko92 »

W trapezie o polu 168 i ramionach długości 13 i 15 można wpisać okrąg. Przekątne dzielą ten trapez na cztery trójkąty. Oblicz pole każdego z tych trójkątów.
A.B.C.D wierzchołki trapezu, h wysokość trapezu. pkt'y E i F to miejsca przecięcia się wysokości z podstawą AB, wyliczyłem, że górna podstawa (DC) = 7 dolna (AB) = 21, h=12, S - pkt. przecięcia się przekątnych, trójkąty ABS i DSC są podobne w skali 3, wysokość puszczona z punktu S na podstawę AB wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{4}h}\) --- dlaczego ?, 3 ok skala podobieństwa ale czemu przez 4 jeszcze ? --- i dlaczego pole tr. ABS = \(\displaystyle{ \frac{3Pabd}{4}}\) ?
mamba87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 3 lut 2009, o 11:58
Płeć: Kobieta
Pomógł: 10 razy

W trape. o polu .. i ramionach dł .. .. Przeką. tworzą 4 tr.

Post autor: mamba87 »

Skoro te trójkąty są podobne w skali 3, to na wysokość trójkąta ABS przypada trzy "części" wysokości trapezu, a na wysokość trójkąta DSC - jedna "część". To razem cztery "części".
Trójkąty ADB i ABS mają takie same podstawy, ale wysokość drugiego to \(\displaystyle{ 3/4}\) wysokości pierwszego, więc pole też trzeba pomnożyć przez \(\displaystyle{ 3/4}\)
wioselko92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 30 lis 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

W trape. o polu .. i ramionach dł .. .. Przeką. tworzą 4 tr.

Post autor: wioselko92 »

wielkie, wielkie dzięki ^^ faktycznie
ODPOWIEDZ