5. Jeden z boków trójkąta jest trzykrotnie dłuższy od drugiego boku, kąt między nimi zawarty jest równy 60 stopni, a trzeci bok ma długość 7. Oblicz długości boków tego trójkąta.
6. Pilot lecący samolotem z Poznania do Warszawy po przebyciu 200km (odległość z Poznania do Warszawy jest równa 300km) zorientował się, że pomylił kurs o 20 stopni. Jak daleko znajdował się wówczas od Warszawy?
proszę o pomoc.
Obliczanie dł. boku trójkąta i zad. z samolotem.
Obliczanie dł. boku trójkąta i zad. z samolotem.
5. Trojkat o bokach x,3x i 7.
Trzeba zastosowac twierdzenie cosinusow. Bedzie rownanie takiego rodzaju
\(\displaystyle{ 7^2 = (3x)^2+x^2 -2 \cdot 3x \cdot x \cos 60}\) Do wyznaczenia z tego x.
6. To własciwie to samo zadanie
\(\displaystyle{ x^2 =300^2 + 200^2 -2 \cdot 200 \cdot 300 \cos 20}\)
x to szukana odległosc
Trzeba zastosowac twierdzenie cosinusow. Bedzie rownanie takiego rodzaju
\(\displaystyle{ 7^2 = (3x)^2+x^2 -2 \cdot 3x \cdot x \cos 60}\) Do wyznaczenia z tego x.
6. To własciwie to samo zadanie
\(\displaystyle{ x^2 =300^2 + 200^2 -2 \cdot 200 \cdot 300 \cos 20}\)
x to szukana odległosc