pole prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
pole prostokąta
Dany jest prostokąt o bokach a i b oraz prostokąt o bokach c i d. Długość boku c to 90% boku a. Długość boku d to 120% boku b. Oblicz, ile procent pole prostokąta o bokach a i b stanowi pole prostokąta o bokach c i d. Napisałem że c=90%a i d=120%b. Prosze o dalsze wskazówki
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
pole prostokąta
Pole prostokąta o bokach \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) to \(\displaystyle{ ab}\), a o bokach \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\) to \(\displaystyle{ 0,9a \cdot 1,2b = 1,08ab}\), teraz oblicz procenty.