ostrosłup prawidłowy czworokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
ostrosłup prawidłowy czworokątny
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy po kątem 40 stopni. Oblicz objętość. Mi wyszła 118,67. A w odpowiedziach mam 484,9. Z tangensa 40 stopni zrobiłem wysokość do połowy przekątnej. Policzyłem przekątną a później bok i na końcu objętość. Mam coś żle ?
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
ostrosłup prawidłowy czworokątny
czyli połowa przekątnej podstawy jest równa:
\(\displaystyle{ \frac{8}{\tg 40^{\circ}}}\)
bok podstawy jest równy:
\(\displaystyle{ \frac{8\sqrt{2}}{\tg 40^{\circ} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{\tg 40^{\circ}}}\)
bok podstawy jest równy:
\(\displaystyle{ \frac{8\sqrt{2}}{\tg 40^{\circ} }}\)