romb o boku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
hamer20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 8 paź 2009, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

romb o boku

Post autor: hamer20 »

Zad. 1
Romb ABCD o boku długości a i kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) podzielono na trzy części o równych polach odcinkami AP i AQ (P \(\displaystyle{ \in}\) BC, Q \(\displaystyle{ \in}\) DC). Wyznacz dł. odcinków AP i AQ!

Prosiłbym o pomoc długo się nad tym zastanawiałem ale nie dałem rady!
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

romb o boku

Post autor: Psiaczek »

hamer20 pisze:Zad. 1
Romb ABCD o boku długości a i kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) podzielono na trzy części o równych polach odcinkami AP i AQ (P \(\displaystyle{ \in}\) BC, Q \(\displaystyle{ \in}\) DC). Wyznacz dł. odcinków AP i AQ!

Prosiłbym o pomoc długo się nad tym zastanawiałem ale nie dałem rady!

jeśli kąt ostry w rombie \(\displaystyle{ \alpha}\) to rozwarty \(\displaystyle{ 180- \alpha}\)

\(\displaystyle{ \sin (180- \alpha )=\sin \alpha}\)

Znasz wzór na pole trójkąta: jedna druga iloczynu boków przez sinus kąta między nimi ?

Zastosuj dwa razy: raz dla trójkąta "połowy" rombu i kąta ostrego, drugi raz dla tego małego trójkąta co ma mieć pole jedna trzecia całego rombu i kąta rozwartego. Znajdziesz w ten sposób punkt podziału boku rombu, a jak to będziesz miał to AP,AQ obliczysz.
ODPOWIEDZ