Prostokąt, dowód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
giver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Prostokąt, dowód

Post autor: giver »

AU
AU
4706239800_1301843681.jpg (10.01 KiB) Przejrzano 71 razy
Dany jest prostokąt \(\displaystyle{ ABCD}\)
\(\displaystyle{ |AE|=|EB|}\) oraz \(\displaystyle{ |CF|=|FB|}\)
Udowodnij:
1)\(\displaystyle{ |AG|=|GH|=|HC|}\)
2)Pole trójkąta \(\displaystyle{ AGE =}\) Pole trójkąta \(\displaystyle{ CHF}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Prostokąt, dowód

Post autor: »

Niech \(\displaystyle{ O}\) będzie środkiem przekątnej \(\displaystyle{ AC}\). Trójkąty \(\displaystyle{ AGD}\) i \(\displaystyle{ OGE}\) są podobne (dlaczego?). Skoro więc \(\displaystyle{ AD=2OE}\), to \(\displaystyle{ AG=2OG}\) i analogicznie \(\displaystyle{ CH=2OH}\). Ponieważ jednocześnie \(\displaystyle{ AO=CO}\), więc dostajemy stąd pierwszy punkt (dlaczego?).
Drugi punkt natomiast wynika z tego, że \(\displaystyle{ S_{AED}=S_{CFD}}\) (dlaczego?) i \(\displaystyle{ S_{AGD}=S_{CHD}}\) (ta sama wysokość, równe podstawy).

Q.
ODPOWIEDZ