Witam nie wiem w jakiem temacie to umieścić wiec pisze tu jeśli w złym napisałem z góry przepraszam za bałagan
Nie umie za bardzo matematyki nie umie jej pojąc dostałem 1 na semestr i muszę go poprawić do końca tego miesiąca mam zagadnienia ale zupełnie ich nie rozumie pomożecie?? Strasznie bym był wdzięczny.
o to zadania:
1. Wyznacz miary kątów wewnętrznych trójkąta równoramiennego, jeśli kąt między ramionami ma miarę \(\displaystyle{ 20^{\circ}}\)
2.W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę o \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\) mniejszą od kąta między ramionami. Oblicz miary kątów wewnętrznych tego trójkąta.
3.Oblicz pole trójkąta równobocznego o boku długości 6 cm.
4. Oblicz pole kwadratu o przekątnej długości 8 cm.
5. Czy na czworokącie o kącie wewnętrznych \(\displaystyle{ 113^{\circ} , 59^{\circ} , 67^{\circ}}\) można opisać okrąg? Odpowiedź uzasadnij.
6. Cy można wpisać okrąg w czworokącie o kokach długości \(\displaystyle{ 3,5 cm , 4,5 cm , 5 cm}\) i \(\displaystyle{ 6 cm}\). Odpowiedz uzasadnij.
7. Na kartce w kratkę narysuj okrąg \(\displaystyle{ (x+5)^{2} + y^{2} = 4}\) oraz prostą \(\displaystyle{ y = 3}\) oraz określ ich wzajemne położenie.
8. odczytaj współrzędne środka oraz promień okręgu \(\displaystyle{ (x-2)^{2} + y^{2} = 4}\)
Ślicznie dziękuje z góry za pomoc.
Kilka zadań z planimetrii
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mikołów
Kilka zadań z planimetrii
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 17:49 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mikołów
Kilka zadań z planimetrii
Ja zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Jakbym miał to rozwiązane bym to wykuł i widział jak to się robi bo pani pozmienia tylko liczby a treść ta sama będzie .
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Kilka zadań z planimetrii
1. Ile wynosi suma miar kątów w trójkącie? Ile więc wynosi suma miar pozostałych dwóch kątów (poza podanym)? I ile w takim razie wynosi miara 1 z tych pozostałych kątów?
2. Masz kąty \(\displaystyle{ \alpha , \alpha -30, \alpha -30}\) - razem muszą wynosić ...
3. Jeśli nie potrafisz rozrysować i policzyć wysokość, to jest przecież wzór na pole takiego trójkąta.
4. Jeśli bok kwadratu ma długość \(\displaystyle{ a}\), to jaką długość ma przekątna?
5. A kiedy na czworokącie można opisać okrąg?
6. A kiedy w czworokąt można wpisać okrąg?
7. \(\displaystyle{ y=3}\) to chyba nie problem? Okrąg musi mieć środek w punkcie \(\displaystyle{ (-5,0)}\) i promień \(\displaystyle{ \sqrt 4 = 2}\).
8. A jak wygląda schemat równania okręgu. W tym co napisałem o 7. jest podpowiedź.
2. Masz kąty \(\displaystyle{ \alpha , \alpha -30, \alpha -30}\) - razem muszą wynosić ...
3. Jeśli nie potrafisz rozrysować i policzyć wysokość, to jest przecież wzór na pole takiego trójkąta.
4. Jeśli bok kwadratu ma długość \(\displaystyle{ a}\), to jaką długość ma przekątna?
5. A kiedy na czworokącie można opisać okrąg?
6. A kiedy w czworokąt można wpisać okrąg?
7. \(\displaystyle{ y=3}\) to chyba nie problem? Okrąg musi mieć środek w punkcie \(\displaystyle{ (-5,0)}\) i promień \(\displaystyle{ \sqrt 4 = 2}\).
8. A jak wygląda schemat równania okręgu. W tym co napisałem o 7. jest podpowiedź.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 kwie 2011, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mikołów
Kilka zadań z planimetrii
1. 180 - 20 = 160 / 2 = 80 . pozostałe mają 80 ?? o to chodzi
2. 180 - (30+30) =120
3. \(\displaystyle{ P= \frac{a ^{2}\sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{8 ^{2}\sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{64 \sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P=16\sqrt{3} cm ^{2}}\)
4.
\(\displaystyle{ P= \frac{8 ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{64 }{2}}\)
\(\displaystyle{ P= 32 cm ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= 32 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= 1024 cm ^{2}}\) trochę za dużo mi się wydaje
5. nie mam pojęcie
6. tego tez nie wiem
7. zrobione nie stykają się
8. \(\displaystyle{ (2,0)}\)i promień \(\displaystyle{ \sqrt{4}= 2}\) ??
2. 180 - (30+30) =120
3. \(\displaystyle{ P= \frac{a ^{2}\sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{8 ^{2}\sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{64 \sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P=16\sqrt{3} cm ^{2}}\)
4.
\(\displaystyle{ P= \frac{8 ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{64 }{2}}\)
\(\displaystyle{ P= 32 cm ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= 32 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= 1024 cm ^{2}}\) trochę za dużo mi się wydaje
5. nie mam pojęcie
6. tego tez nie wiem
7. zrobione nie stykają się
8. \(\displaystyle{ (2,0)}\)i promień \(\displaystyle{ \sqrt{4}= 2}\) ??
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Kilka zadań z planimetrii
1. Prawie dobrze.
Tyle, że zły zapis wyszło Ci, że \(\displaystyle{ 180-20=...=80}\), a nie wmówisz mi, że \(\displaystyle{ 160=80}\).
2. Źle. Ma być \(\displaystyle{ \alpha + \alpha -30+ \alpha -30=180}\)
3. Dobrze gdybyś miał w poleceniu podaną długość boku 8 - pomyliłeś z 4. zadaniem.
4. Skoro masz wyliczone \(\displaystyle{ P=32 \ cm^2}\) to po co coś jeszcze z tym robisz?
5. i 6. Jeśli nie masz w podręczniku lub zeszycie to wpisz w google - znajdzie.
8. dobrze.
Tyle, że zły zapis wyszło Ci, że \(\displaystyle{ 180-20=...=80}\), a nie wmówisz mi, że \(\displaystyle{ 160=80}\).
2. Źle. Ma być \(\displaystyle{ \alpha + \alpha -30+ \alpha -30=180}\)
3. Dobrze gdybyś miał w poleceniu podaną długość boku 8 - pomyliłeś z 4. zadaniem.
4. Skoro masz wyliczone \(\displaystyle{ P=32 \ cm^2}\) to po co coś jeszcze z tym robisz?
5. i 6. Jeśli nie masz w podręczniku lub zeszycie to wpisz w google - znajdzie.
8. dobrze.