Sumy pól trójkątów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
slonko2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Sumy pól trójkątów

Post autor: slonko2 »

Odcinki łączące punkt wewnętrzny równoległoboku z wierzchołkami dzielą ten równoległobok na cztery trójkąty. Wykaż, że sumy pól trójkątów, których podstawami są równoległe boki równoległoboku są równe.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Sumy pól trójkątów

Post autor: Errichto »

Mamy długość boku \(\displaystyle{ AB}\) równą \(\displaystyle{ a}\) i wysokość opuszczoną na ten bok o długości \(\displaystyle{ h}\).
Policzmy sumę pól trójkątów, których podstawy to \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\):
\(\displaystyle{ \frac{ax}{2}+ \frac{a(h-x)}{2}= \frac{ah}{2}}\)
Odległość danego punktu od \(\displaystyle{ AB}\) oznaczyliśmy jako \(\displaystyle{ x}\), odległość od \(\displaystyle{ CD}\) to \(\displaystyle{ h-x}\).
Jaka jest suma pól pozostałych trójkątów? [Pole równoległoboku]-[policzona już suma pól pierwszych dwóch trójkątów].
\(\displaystyle{ ah- \frac{ah}{2}= \frac{ah}{2}}\)
ODPOWIEDZ