Prostokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
magda2291
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 30 razy

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: magda2291 »

Prostokąt wpisano w okrąg o promieniu 5. Stosunek długości boków jest równy 3:4.
Jakie jest pole prostokąta?

Moje pytanie: czy jeden z boków prostokąta będzie równy: \(\displaystyle{ 5 \cdot 2=10}\)?
Będę wdzięczna za naprowadzenie
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: Lbubsazob »

To będzie tak, że \(\displaystyle{ r=5}\)= połowa przekątnej prostokąta.
Teraz z Pitagorasa masz: \(\displaystyle{ (3x)^2+(4x)^2=10^2}\).
magda2291
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 30 razy

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: magda2291 »

aaa oj dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ